Sausojo ledo rūkas
Reikės:
- didelio dubens,
- karšto vandens,
- sausoledo,
- storų pirštinių ir šaukšto sausam ledui.
Metalinį ar plastikinį dubenį pripildykite karšto vandens, tada šaukštu įdėkite į jį kelis gabaliukus sausojo ledo. Karštas vanduo ištirpins sausąjį ledą, todėl susidarys rūkas. Kad palaikytumėte rūko susidarymą, nuolat dėkite naujus sausojo ledo gabaliukus. Kuo karštesnis vanduo, tuo rūkas bus tirštesnis.
Jei turite didelį šviesos projektorių, nukreipkite šviesos spindulius į rūką. Jie nušvies rūką, todėl kambaryje sukursite nepakartojamą šviesos spektaklį!
Vaiduokliškas žibintas
Reikės:
- didelio moliūgo,
- aukštos stiklinės,
- karšto vandens,
- druskos,
- sauso ledo,
- storų pirštinių ir šaukšto sausam ledui.
Nupjaukite moliūgo viršų, jį vėliau naudosite kaip dangtį. Išskaptuokite moliūgo vidų, o žievėje peiliu išpjaukite veido bruožus. Anglies dioksidas tekės žemyn, todėl stiklinės viršus turi būti virš moliūgo „akių“ – tuomet dujos pratekės pro visas išpjautas skyles.
Įpilkite pusę stiklinės karšto vandens, įdėkite šiek tiek druskos. Įstatykite stiklinę į moliūgą. Užsimaukite storas pirštines ir šaukštu įmeskite į stiklinę 2–3 gabaliukus sauso ledo. Uždėkite moliūgo viršų. Jis turi sandariai uždengti moliūgą, kad į vidų patektų kuo mažiau oro(jis atskies rūką). Kai rūkas pradeda sklaidytis, papildykite stiklinę karštu vandeniu arba sausojo ledo gabaliukais.
Helovino vakarėliui reikėtų 5–10 kg sausojo ledo. Pirkdami sausąjį ledą atminkite:
- pirkite kuo arčiau naudojimo laiko, nes kambario temperatūroje sausas ledas išgaruos per kelias dienas;
- pardavimo vietoje galite įsigyti sauso ledo laikymo krepšį arba atsineškite savo krepšį iš polistireno;
- su sausu ledu visuomet elkitės atsargiai; venkite sąlyčio su oda;
- sausąjį ledą taip pat galite naudoti gėrimų ir maisto atvėsinimui – palyginti su paprastu ledu, tam tereikės trečdalio jo kiekio;
- nedėkite sausojo ledo į gėrimus, kad jis neprisiliestų prie jūsų kūno;
- sausąjį ledą gabenkite, laikykite ir naudokite gerai vėdinamoje vietoje.
Tekstas: Elina Mäkinen
Nuotrauka: Shutterstock